İZMİR MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN TANITIMI İÇİN BÜYÜK PROJEYE START VERİLDİ

İzmir geçmişten günümüze birçok kültürle etkileşim kurması dolayısıyla Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip önemli gastronomi başkentlerinden biri diyebiliriz. Böylesine zengin bir ortak kültürün geliştirilmesi büyük gerekliliktir. Fakat daha önemlisi ise onun parçalarını bir arada tutmak, ürünlerinin orjinalliğine sahip çıkıp unutulmasına engel olmaktır. İzmir mutfak kültürünün kumru, boyoz ve gevrekden ibaret olmadığını, örneğin kuzu gerdan etinden tatlı, balıktan yoğurtlu yemek yapıldığınıda insanların bilgi dağarcığına dahil etmeliyiz. İşte tamda bu saydığımız nedenler gözetilerek, İzmir mutfak kültürünün tanıtılması, araştırılması ve geliştirilmesi adına ‘’İZMİR GASTRONOMİ MÜZESİ’’ için bir platform oluşturuldu ve çalışmalarına hızlı bir başlangıç yapıldı. Sektörün ileri gelenlerinin yanı sıra mutfağın profesyonelleride projenin önemli bileşenleri oldular. İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği (İZPAD) Yürütme Kurulu Üyesi Sibel ÖNBAŞ Başkanlığında çalışmalarına başlayan platformda, İZPAD Yönetim Kurulu Başkanı Şamil AKŞİT, İZPAD Genel Sekreteri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı Eren Akçiçek, Ayşen Nazlı, Burçin Kipman ve Cemil Dirim bu önemli grup bulunuyor. İzmir’in turizm ve gastronomi anlamında layıkıyla tanıtılabilmesi için hayati öneme sahip projenin, sadece cansız bir yapı olarak kaldığı değil, yaşayacak ve yaşanılacak bir kompleks olarak planlandığının altını çizen platform üyeleri, müze bir taraftan buram buram tarih kokan Türkiyenin en büyük gastronomi kütüphanesi, diğer taraftan enfes İzmir yemeklerinin yer aldığı restorantı, İzmir’in profesyonel şeflerinin bilgi be becerilerini gençlerle ve meraklılarıyla paylaştığı atölyeleriyle tam bir cazibe merkezi olacak denildi. Ayrıca geniş kitlelere hitap etmesi ve ulaşılabilirlik düzeyinin en üst seviyede olması için, merkezi bir lokasyon gerektiği belirtildi, bunun için belediyeler ile temaslar yapıldığını dile getirdiler.

Ulusal ve yerel basında geniş yer bulan proje için önümüzdeki günlerde çalışmalar hızını artırarak devam edecek.